Zapraszamy na pokaz kulinarny kuchni renesansowej z warsztatem i kolacją degustacyjną „Na mieszczańskim stole”, który odbędzie się w auli na krużgankach naszego klasztoru.

Wstęp wolny!

Więcej szczegółów na temat wydarzenia:

Tematem tegorocznej edycji VI Międzynarodowego Festiwalu Renesansu jest “Człowiek renesansu od kuchni” dlatego z ogromną przyjemnością zapraszamy na finał festiwalu, którym będzie pokaz kulinarny kuchni renesansowej pt “Na mieszczańskim stole” połączony z warsztatem i kolacją degustacyjną. Prezentację i warsztat poprowadzi Mistrz Kuchni Kamil Kotarski.

Pan Kamil Kotarski to mistrz kucharski, doświadczony trener i egzaminator w zawodzie kucharz. Z pasją gotuje, dzieli się wiedzą i doświadczeniem.
Od 10 lat realizuje warsztaty i pokazy kulinarne na terenie całej Polski, a także szkolenia, kursy i egzaminy w obszarze gastronomii.

W 2011 roku wygrał konkurs „Smaki Lubelszczyzny” przygotowując potrawę w oparciu o najstarszą polską książkę kucharską „Compendium Ferculorum” z 1682 roku. W 2018 roku wydał autorską książkę kucharską pt. „Kuchnia Lubelska”, która otrzymała Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w Polsce w 2018 roku. W 2019 roku wydał publikację pt. „Kuchnia Poleska”, promującą dziedzictwo kulinarne mieszkańców Polesia lubelskiego, która była efektem zrealizowania z nimi warsztatów kulinarnych. Publikuje artykuły promujące kuchnię i zdrowe odżywianie na onet.pl.

Wszystkie informacje dostępne są na stronie wydarzenia na FB: https://fb.com/share/wMZw1mrTxKmqAda1/