Otwarte seminarium doktoranckie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
w ramach 12. Europejskiego Festiwalu Smaku

Piątek, 11 września 2020, godz. 17:00, Sala Unii Lubelskiej, Klasztor oo. Dominikanów w Lublinie

Seminarium jest zwieńczeniem wydarzeń związanych z ideą tegorocznej edycji festiwalu „Historia smakuje”, powiązanej z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej.

Program seminarium

Jarosław Dumanowski, „Dobrze zrobiwszy, jeść smaczno, aż na zdrowie będzie”. Czytanie dawnych przepisów kulinarnych

Agnieszka Kuś, Odrodzenie od kuchni. Renesansowy dwór Jagiellonów

Maciej Barton, „Szlacheckie” i „ordynaryjne”. Przepisy kulinarne Paschalisa Radolińskiego z około 1822 roku

Szczegóły na stronie internetowej Festiwalu